Pyhän ystävävillasukka

Lisätty: 19.10.2015

Nietoksen toimitus järjesti Facebookissa kilpailun, jossa pyydettiin lukijoita suunnittelemaan Pyhän henkeä ilmentävät villasukat. Toimitus ihastui Anne Kaivantolan värikkäisiin sukkiin, joissa yhdistyvät leiskuvat revontulet ja pehmeä puuterilumi. Anne palkittiin kahden hengen Pyhä-viikonlopulla (sis. majoitus, hissiliput ja välineet). Lämpimät onnittelut Annelle ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

Omat villasukat voit kutoa alla olevan ohjeen mukaan!

”Ensimmäisistä sukista ei välttämättä tule priima, mutta älä lannistu. Kun olet muutamat sukat tehnyt, jäljestä tulee hyvää. Kutominen on mukavaa, rentouttavaa ja saa tekijälle hyvän mielen, varsinkin kun näkee lahjansaajan ihastuneen ilmeen.” Anne

villasukka_600

Naisten pitkävartiset villasukat

Tarvitset 7 veljestä -tyyppistä värillistä villalankaa (noin 150 g) ja valkoista villalankaa (jonkin verran varteen) ja 5 sukkapuikkoa kokoa 3½ tai käsialan mukaan.

 1. Luo värillisestä langasta 52 silmukkaa (s.) ja siirrä ne neljälle puikolle (kullekin 13s.)
 2. Neulo 12 kerrosta (krs.) joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin)
 3. Neulo valkoisella: 1. krs: sileää neuletta, 2. krs: lisää yksi silmukka I ja III puikoille, 3. krs: lisää yksi silmukka II ja IV puikoille, 4. krs: sileää neuletta ilman lisäyksiä. Jokaisella puikolla on nyt 14s.
 4. Tee kuvioita makusi mukaan sileällä neuleella, esimerkiksi: 1s. värillinen, 3s. valkoista vuorotellen. Tee sitten kokonaan värillinen kierros.
 5. Toista kohta 3. Jokaisella puikolla on nyt 15s.
 6. Jatka kuviointia: 1 ja 2 krs: 2s. värillisellä, 2s. valkoisella, 3. krs: 1s. valkoisella, toista sitten 2s. värillisellä, 2s. valkoisella vuorotellen. Päätä krs 1s. valkoisella, 4. krs: 2s. valkoisella, 2 s. värillisellä vuorotellen, 5. krs: 1s. värillisellä, toista sitten 2s. valkoisella, 2s. värillisellä vuorotellen, päätä krs 1s. värilliseen, 6. krs: 2s. värillisellä, 2s. valkoisella vuorotellen.
 7. Neulo 4 krs. sileää neuletta valkoisella. Jatka sitten kuviointia, joko edellä mainittuja toistaen tai itse keksien, neulo kuvioiden väliin 4 krs. valkoista. Tee varteen yhteensä 52–53 kierrosta sileää neuletta väreillä leikkien.
 8. Ryhdy kaventamaan vartta edelleen sileää neuloen. 1. krs: valkoisella, 2. krs: valkoisella, neulo yhteen I ja III puikoilta 1s. kummaltakin, 3. krs: valkoisella, kavenna II ja IV puikoilta 1s. kummaltakin. Kullakin puikolla on nyt 14s.
 9. Toista esim. kohdan 4 kuvio ja jatka sitten kaventamista toistamalla kohta 8. Kullakin puikolla on nyt 13s.
 10. Toista kohta 9. Kullakin puikolla on nyt 12s.
 11. Tee värillisellä langalla 1. krs sileää neuletta ja 12 krs. joustinneuletta.
 12. Neulo vahvistettu kantalappu ja -pää (oikealta puolelta jätetään kutomatta joka toinen, nurjalta puolelta kudotaan kaikki silmukat).

Kantalappu

 1. a) Neulo I puikon silmukat IV puikolle (= 24s.). Jätä muut silmukat odottamaan.
 2. b) Käännä työ, nosta 1s. neulomatta, neulo muut nurin
 3. c) Käännä työ, nosta 1.s neulomatta, neulo joka toinen s. oikein, nosta joka toinen s. puikolle neulomatta
 4. d) toista vaiheita b ja c vuorotellen, yhteensä 24 krs.

Kantapään kavennukset

 1. a) Neulo 1 krs. nurjaa, jatka sitten vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 9s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1s. oikein neulomatta, neulo 1s. oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ, nosta 1s. neulomatta, neulo 6s. nurin ja 2s. lopusta nurin yhteen. Käännä työ.
 2. b) Nosta 1s. neulomatta, neulo kunnes jäljellä on 8s., tee ylivetokavennus. Jatka edelleen niin, että sivusilmukat vähenevät koko ajan, mutta keskiryhmän silmukoiden määrä pysyy samana eli 8s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa keskisilmukat kahdelle puikolle: 4s. ja 4s.
 3. c) Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12s. + 1s. kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein vasemmanpuoleisella kantapään puikolla. Neulo II ja III puikkojen silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12s. + 1s. III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4s. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein sekä kantalapun 4s. oikein.

Kiilakavennukset

Neulo I ja IV puikoilla sileää, II ja III puikoilla joustinneuletta. Tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 s. oikein yhteen ja IV puikon ensimmäiset 2s. ylivetäen oikein yhteen. Neulo väliin 1 krs, tee kavennukset kuten edellä, neulo väliin 2 krs, tee kavennuskerros, neulo väliin 3 krs. jne. Lopeta kavennukset, kun kullakin puikoilla on 12s.

 1. Neulo sukan kärkiosaa jatkaen jalkapöydän puolella (II ja III puikot) joustinneuletta, pohjassa (I ja IV puikot) sileää neuletta. Jatka jalan koon mukaan.
 2. Kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset: neulo sileää neuletta, liitä aina puikon alussa 2s. yhteen.