Pyhän lähioffarit

Lisätty: 27.10.2011

Pyhän lähioffarit ovat Suomen mittakaavalla vertaansa vailla: hissikyydillä tai pienellä tallustelulla saavuttaa monenlaista laskettavaa. Kultakeron kupeilla voi kurvailla ikivanhassa hongikossa, tiputella pillow lineja kiveltä toiselle tai laskea viettävää kurun kuvetta. Antti Laihon tekemässä oppaassa kerrotaan kaikki oleellinen Pyhän offareilla liikkumisesta. Alempana myös kartta opastuksineen. Juttusarjan toinen osa reiteistä Pyhän lähituntureille (reitit 6 ja 7) julkaistaan lähiaikoina – pysy langoilla.

1. Jackson
Klassisin Pyhän lähioffareista on Jackson. Vanhan tuolihissin ja kansallispuiston rajan väliin jäävä leveä metsäalue sai nimensä jo 1970-luvun lopulla, kun Skimbaajan perustajien Hannu Mikkolan ja Ari Heinilän mielestä alue muistutti niin kovasti Jackson Holen jylhiä metsälaskuja Wyomingissa.

Jacksonin saavuttaa PyhäExpressin yläasemalta vaivatta. Suunnaksi otetaan ensin Vanha tuolihissirinne ja siitä jatketaan eteenpäin Vanhan tuolihissin ali. Tässä vaiheessa kannattaa pysytellä mahdollisimman korkealla, jotta itse laskuun jää mahdollisimman paljon korkeuseroa.

Jackson ei ole yksittäinen lasku, vaan laaja metsäalue. Muutamat selvemmät linjat lasketaan kummuille nopeasti, mutta luovuudella löytää yleensä hyvää lunta laskettavaksi. Jacksonin yläpuolen avotunturi tosin on usein tuulen pieksemää korppua – tai rehellistä rakkakivikkoa.

Jacksonista pääsee pois vaivatta, sillä metsän alla kulkee polku Isokurun laavun ja rinnealueen välillä. Metsän alaosa on varsin loivaa, joten etenkin lautailijoiden kannattaa pitää vauhtia yllä. Polkua pitkin lykkimällä pääsee helposti Vanhan tuolihissin ala-asemalle ja edelleen Perherinteille.

2. Hotel Slope
Hotellin yläpuoli, eli Huttu-Ukon ja FIS-rinteen väliin jäävä metsäalue on viettävä ja helposti saavutettavissa. Puustoltaan rinne on hyvin paljon Jacksonin kaltainen. Alueelle pääsee joko Huttu-Ukon tai FIS-rinteen yläosan kautta.

Aamuvirkku voi lumisateen jälkeen nauttia hotellin yläpuolella mukavista laskuista – ja nopeista toistoista, sillä PyhäExpressille pääsee takaisin ilman minkäänlaisia siirtymiä. Alue on kuitenkin niin helposti saavutettavissa, että se kolutaan nopeasti puhki.

Ole tarkkana laskun alussa, sillä puurajan yläpuolella tunturi on todella kivikkoinen. Samoin metsän alaosassa pitää varoa muita laskijoita, kun ylittää Polar-hissiltä Perherinteille kulkevaa siirtymäreittiä.

3. Saunakuru
Saunakuru ei ole varsinainen lasku, mutta perinteinen kikkailukohde kuitenkin. Sinisen rinteen suuntaisesti sen pohjoispuolella kulkeva Saunakuru on varsin tasainen, mutta sen reunat ovat jyrkät. Niinpä kurussa voi käydä harjoittelemassa droppeja. Tiputuksiin pitää kuitenkin tutustua ennakolta: joissakin alastulo on turhan tasainen ja toisissa reunalla saattaa vaania lumilippa. Jyrkkäreunaisen kurun pohjalle ei kukaan halua joutua samaan aikaan kuin muutama autokuormallinen lunta valuu alas reunalta. Myös aivan kurun alapäässä vaanii yllätys: Saunakuru loppuu Tajukankaan kallio- ja jääseiniin. Kapua siis ajoissa kurusta pois laskijan oikealle.

4. Saunakurun takapuoli
Saunakurussa ei paljon laskettavaa ole, mutta sen takapuolelta, eli tuttavallisemmin Perseestä, saattaa muutama mukava käännös- ja droppipaikka löytyä.

Saunakurun taakse pääsee helpoimmin Huippuhissin ala-aseman tasolta. Laske pois Sinisestä rinteestä, droppaa Saunakuruun ja kapua ylös vastakkaiselle puolelle. Hiihtele tunturin kuvetta hukkaamatta korkeuseroa ja spottaa mieleisesi laskulinja. Lähellä Saunakurua laskut ovat melkoista louhikkoa. Mutta mitä kauemmas Saunakurusta menet, sitä vähemmän tiputuksia matkalla on.

Perseen laskuja ei ole pituudella pilattu. Hyvin nopeasti vastaan tulee huoltotie, jota pitkin pääsee vaivatta Tajukankaalle ja edelleen Sinisen rinteen laitaan.

5. Aittokuru
Aittokuru on Pyhän lähioffareista haastavin. Kurussa on muutama lyhyt, avoin ränni, erikokoisia kallioita ja pusikkoa, joka kuitenkin aukeaa alempana. Valinnanvaraa on paljon. Varo kuitenkin Aittokurun kallioita ja lumilippoja kurun yläpäässä.

Aittokuruun pääsee helposti. Laske PyhäExpressin yläasemalta oikeanpuoleista Pohjoisrinnettä ja kurvaa juuri ennen puurajaa oikealle huoltotielle. Tie nousee ensin hieman, joten ota vauhtia. Pienen nousun päällä voit jatkaa tietä pitkin eteenpäin tai, jos et halua hukata korkeuseroa tiellä laskemiseen, hiihdellä tunturin kuvetta vähän matkaa oikealle.

Tietä pitkin laskiessa jatka suoraan loivaan metsikköön, kun tie kaartaa oikealle. Tunturin kuvetta hiihdeltyäsi laske pienen lumikentän poikki ja huoltotien yli loivaan metsikköön. Molempia reittejä pitkin pääset Aittokurun päälle. Älä ylläty, loiva metsä taittuu äkkiä viettäväksi.

Kuru on melko jyrkkä, joten vaikka se on helposti saavutettavissa, ei sinne aloittelevalla offarilaskijalla ole asiaa. Sitä voi ensin käydä tutkailemassa laskemalla kurun ohi sen länsipäästä, eli Pohjoisrinteiden puolelta.

Laskuvaihtoehtoja jyrkkäreunaisessa kurussa on useita. Lähimpänä kurun ylä- eli länsipäätä (laskijan vasemmalla) korkeuseroa on vähiten ja idempänä enemmän. Suurimmillaan lasku on Kuruteatterin kohdalla. Pois Aittokurusta pääsee seuraamalla kurun pohjaa vasemmalle ja kapuamalla ulos sen länsipäästä. Siitä onkin enää pieni luikaus Pohjoisrinteiden ala-asemalle ja tauolle Wurstiin.

JÄRKI EI SAA JÄÄTYÄ OFFAREILLA
Vaikka puuterikuume polttelisi, muista nämä vinkit kunnostettujen rinteiden ulkopuolella laskiessa.
1. Älä laske kunnostettujen rinteiden ulkopuolella yksin.
2. Selvitä säätiedot ja olosuhteet ennen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella laskemista. Lumivyöryvaara voi olla todellinen. Vaikka rinne ei olisi suuri, voi jyrkkäreunaisen kurun pohjalle kertyä pienessäkin vyöryssä todella paksu kerros lunta.
3. Varustaudu oikein. Ota aina takamaastoon mukaasi lumiturvallisuusvälineet (lumivyörylähetin, lapio ja sondi), ensiapuvälineet sekä puhelin, lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää. Opettele myös varusteidesi käyttö. Hienoista kilkkeistä ei ole mitään iloa, jos et tosipaikan tullen osaa niitä käyttää.
4. Varusteet eivät tee takamaastossa laskemisesta turvallista, vaan omat valintasi. Laske olosuhteet ja omat taidot huomioiden. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet arveluttavat.
5. Hanki kartta (esim. Pyhä-Luosto ulkoilukartta 1:50 000 Luontokeskuksesta) ja tutustu siihen.
6. Kerro ennen lähtöä, minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.

Teksti: Antti Laiho

Kuvat: Juha Laine

Kartta: Rukakeskus Oy