Tulossa: Off-Piste-opas Suomesta

Lisätty: 22.3.2011

Ruotsissa sellaisia jo on, ja niin on Norjassakin, ja monissa muissakin lumen ja vuorten, tai tunturien, maissa. Mutta ei Suomessa. Siis kunnollista ja kattavaa offariopasta.

Nyt sellainen on tekeillä. Ihan oikeana kirjana. ”Suomessa on sen verran paljon vapaalaskettelun harrastajia ja siihen sopeutuvia paikkoja, että kirjan tekeminen on mielestäni perusteltua ja tarpeellista”, kertoo oppaan toinen puuhamies Ville Strandman.

Strandmanin kanssa kirjaa, joka kattaa Pohjois-Suomen, eli lähes puolet Suomesta, tekee Tuomas Kuoksa.

Strandmanin mukaan mallia otetaan muun muassa naapurimaissa Ruotsissa ja Norjassa julkaistavista Topptur-opaskirjoista. Liikaa ei tietenkään kannata matkia, ovathan Suomen fyysisetkin ominaisuudet selkeästi naapureita pienemmät.

”Ajatus on tehdä jako hissioffareiden ja pidempien nousujen tai vaellusten päässä olevien laskujen välillä”, Strandman kertoo. Hänen mukaan tekijät pyrkivät saamaan kirjaan mahdollisimman paljon myös sellaisia reittejä, joilla voi yöpyä autiotuvissa.

Muutakin tietoa aiotaan kansien väliin tuottaa, ainakin kohteiden historiasta, välineistä ja lumiturvallisuudesta.

Oppaan tekoa voi seurata opasprojektin sivuilla www.offpisteopas.fi.

”Sivuilla kerromme projektin etenemisestä, lataamme videoita kohteista, joissa käymme ja tarjoilemme muitakin makupaloja”, Strandman lupaa ja lisää vielä, että tiedot ja vinkit harrastajilta otetaan avosylin vastaan.


Off-piste-oppaan toinen puuhamies Ville Strandman Luoston ”bäkkärillä”.

Tekijät

Ville Strandman on rovaniemeläistynyt hyvinkääläisjuippi, jonka 25 vuoden laskuhistoriaan mahtuu kilpailuja puikkaradoilla ja offareilla, opettamista ja opastamista rinteissä ja niiden ulkopuolella.

Tuomas Kuoksa on Rollon poikia ja on harrastanut laskettelua 23-vuotta ”siellä sun täällä”. Hiihtokeskusalalla hän on ollut vuodesta 2003 ja ehtinyt nähdä sen monesta eri näkökulmasta: hiihtokoulun maikkana, vuokraamon työntekijänä, hissipoikana, parkkirottana ja tampparikuskina. Työpaikkoina ovat olleet Ylläs, Ukkohalla ja nykyisellään Pikku-Syöte. Tuomaksen mukaan vapaalaskun kasvua jatketaan kertomalla ihmisille, missä on hyvät mahdollisuudet lasauttaa Suomi-putikkaa!

Teksti: Jusu Toivonen
Kuva: Jaakko Posti
Logo: Ville Strandman