Aren vappaa sana: Carpe Diem

Lisätty: 7.3.2011

On latinaa ja tarkoittaa: Tartu hetkeen. Carpe Diem on myös eräs kuuluisa Totally Board -sarjan lumilautaelokuvista kultaiselta 90-luvulta. Nimi on kokonaisuudessaan TB6 Carpe Diem. Leffassa esiintyivät ensimmäiset idolini: Jamie Lynn ja Terje Hakonsen. Pojat muutti toiminnallaan mun elämän aikoinaan. Noh se siitä snoukkaleffainformaatiosta tällä kertaa. Niistähän voisi kertoa joskus toisella kertaa lisää.

Heräsin aamulla, ja heitin samatien kahavit roikkumaan mun mustasta ihanasta Moccamasterista. Siinä kun aloin kittaamaan mokkaa naamiota kohti kattelin samalla pihalle ja ilokseni huomasin, että ulukonahan paistaa aurinko ja pakkastakaan ei ole kuin yksi ainut aste. Se on maaliskuun ensimmäinen päivä ja kevät on tullut pohjoiseen. Tätä onkin odotettu. Seuraavat kaksi kuukautta ovat omalla tavallaan parasta aikaa koko vuodesta. Ne ovat ehdottomasti myös parasta aikaa laskea Suomessa. Talven ankeus ja pimeys on voitettu ja aurinko on kääntynyt lämmittämään meitä. Auringonpaiste vaikutti heti myös mielentilaani. Linnutkin sirkutti nätisti samalla, kun ajelin pyörällä kohti yliopistoa hampaat irvessä hymyillen. Tästä se kevät sitten lähtee.

Carpe Diem todellakin. Seuraavat kaksi kuukautta myös liitävät kuin siivillä. Toukokuu tulee nopeampaa kun ajattelettekaan. Sitten on jo kesä! Muistakaahan ottaa ajasta kiinni ja nauttia tästä keväästä ja mennä laskemaan aurinkoiseen säähän tai ulukoilla muuten vaan. Itse ajattelin ainakin murtaa hieman arkea ja lähteä laskemaan ympäri Pohjois-Suomen keskuksia. Mielessä olisi myös ulkomaan laskureissu poikain kanssa Pohjois-Ruotsiin tai Norjaan rauhoittumaan. Rauhoittuminen onkin järkevää ennen kevään tapahtumia (SM-kisat, Wappulounas, yms). Kevään laskureissut frendsien kanssa ovat yleensä älyttömän antoisia muutenkin kuin itse laskemisen tai kuvaamisen kannalta.

On mahtavuutta kerätä porukka kasaan ja nähdä kavereita, jotka asuvat ympäri Suomea, ja joita muuten näkee ihan liian harvoin. On hienoa silti huomata, että vuosi toisensa jälkeen laskukaverit on kuitenkin tosi innoissaan laskemisesta ja ajautuvat samoille reissuille, vaikka normaalissa elämässä täytyy tehdä paljon muutakin, kuten käydä töissä tienaamassa tai koulun penkillä viisastumassa. Eipä tässä itsellä ole ainakaan mikään kiire aikuiseksi, vaikka varttisatanen lähenee. Sinne kyllä vielä ehtii. Keväällä hyvän mäkipäivän jälkeen voi palakita onnistuneet suoritukset saunaoluella. Samaan syssyyn voi todeta erään toisen latinankielisen elämänfaktafraasin: Pampers vichy novelle opel astra! Ja sama suomeksi: Ottakaa iisisti ja nauttikaa kevväästä!