Aren vappaa sana: Linnanjuhlat

Lisätty: 2.12.2010

Hyvää joulukuun alkua arvoisa lukijakunta. Samalla kun Nietoksen sivut aukeavat, aukeaa myös minun henkilökohtainen sanallinen arkkuni. Blogia on tarkoitus päivitellä noin kaksi kertaa kuukaudessa, joten stay tuned.

Ensi maanantaina 6.12.2010 juhlimme itsenäisyyspäivää ja sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että kansamme ylimystö ja kerma kutsutaan juhlimaan arvoisaa päiväämme Tarjan ja Penan bileisiin eli itsenäisyyspäivävastaanotolle linnanjuhliin. Se on paikka ja tilanne, johon tavallisilla tallaajilla ei ole asiaa. Me tavalliset kadun tallaajat voidaan vaan katsella  ja arvioida naisten iltapukujen kaula-aukkojen syvyyksiä kotisohvilta. Minusta tuntuu hieman siltä, että emme näe koko totuutta kyseisistä juhlista. Minua ainakin kiinnostaisi nähdä, kenelle se kuohuva oikeasti eniten maistuu. Muutaman poliitikon kanssa voisin käydä maailmanparantavia keskusteluja. Olisikohan Mari Kiviniemellä vastaus siihen, mitä hallitus aikoo tehdä nälänhädän poistamisen, napajäätiköiden sulamisten tai ilmastonmuutoksen eteen? Vaalirahoituksista voisin myös hieman tiedustella.

On myös paljon muita asioita, joista ottaisin varmasti selvää, jos sinne pääsisin. Onkohan vessan pisuaarit ja pöntöt vuorattu kullalla ja timanteilla? Wc-paperina täytyy olla silkkiä tai samettia. Tarviikohan itse edes pyyhkiä? Kuinka monta kiloa kaviaaria on tänä vuonna tarjolla?

Tällä hetkellä näyttä siltä, etten saa, vieläkään, vastausta kysymyksiini, koska kutsu jäi tulematta eikä minulla ole asiaa edes kärpäseksi kattoon. Toivossa on tietenkin hyvä elää tulevia vuosia ajatellen.
Linnan juhliin pääsemiseksi tarvitsee yleensä tehdä jotain suurta, tai olla muuten vaan todella kova  kundi tai vaikutusvaltainen henkilö. Juhlissa nähdään koko eduskunta, näyttelijöitä, taiteilijoita ja urheilijoita ja muita julkimoita. Viimeisten vuosien aikana on mukaan päässyt myös hyvin menestyneitä liukulautalijoita. Tähän mennessä linnassa ovat käyneet heiluttamassa kalossejaan Antti Autti, Risto Mattila, Peetu Piiroinen ja Markku Koski. Tänä arvon vuonna 2010 astelee linnan parketille kaksi uutta lumilautailijaa. Toinen heistä on viime kaudella mainetta niittänyt laskija, joka pitää yllään naisille kuuluvaa iltapukua. (Vinkkinä kerron, että kyse ei ole Peetu Piiroisesta, joka myöskin on jälleen kutsuttujen listalla. Toisaalta taas, mistä minä voin tietää, mitä Peetu aikoo juhliin yllensä laittaa.)

Rukan oma tyttö Enni Rukajärvi astelee sisään korkokengissään ja kauniissa puvussaan keskelle juhlahumua vierellään hänen uljas, karski, mutta lempeä avomiehensä Saku Tiilikainen. Saku on ensimmäinen lumilautaileva avec, joka saa astua nappaskengillään linnan ovista sisään. On jollain tapaa tosi mielenkiintoista, jännittävää ja huvittavaa seurata pariskuntaa astelemassa sisään noinkin merkittävään juhlatilaisuuteen. Huvittavaksi asian tekee se, että en osaa oikein kuvitella Enniä, Sakua ja Peetua ihmisjonossa, jossa edellä ja takana jonossa ovat mm: Ollilan Jorma, Kanervan Ike, Karpelan Tanja ja tietenkin linnan vakiovieras Veltto Virtanen.

Toisaalta taas en ihmettele lainkaan, miksi Enni saa ensimmäisenä naislautailijana kutsun pippaloihin. Kerrottakoon niille, jotka asiasta eivät tiedä, että Enni voitti ensimmäisenä suomalaisena naislautailijana arvostetun TTR world rankingin viime kaudella. Tämä kertoo sen, että kyseessä on tällä hetkellä maailman paras naislumilautailija. Vierestä katsojana voin myös todeta, että monella kansainvälisellä naisammattilaisella maailmalla on kohtuullisen paljon kyykättävää ja penaa nostettavana, jos aikoo Ennin tulevaisuudessa päihittää.

Ehkä tilanne meneekin niin, että Kanervan Ike kuiskaa Tanja Karpelalle jonossa, että siellä se Enni Rukajärvi muuten on. Maanantaina nähdään, kuinka pariskunnalla kädet vapisee, ääni tärisee ja hikoiluttaa, kun täytyy kätellä itse Tasavallan Presidenttiä. Odotan innolla, kuinka kaunis kampaus Ennillä on ja kuinka paljon hiuslakkaa ja geeliä Sakun kuontaloon on mahdutettu. Ei muuta kun letti liimaan ja menoksi.

Kaikki ne, jotka eivät kutsukirjettä linnaan saanut, kutsun viikonlopuksi Rukalle, jossa järjestetään jokavuotiset parkkikauden avajaiset. Myös Pyhällä järjestetään peijaiset, kun uusi HiihtoPyhä avataan. Muistakaa myös tiirailla kotikatsomossa sitä itsenäisyyspäivän vastaanottoa! Ensi kertaan…

Kuva: Harri Tarvainen