Ennin tyyli

Lisätty: 2.11.2010

Enni Rukajärvi aloitti lautailun 10-vuotiaana. Mitään yksittäistä syytä sille hän ei osaa kertoa, vaikka onkin asiaa monta kertaa miettinyt.

”Yksi kaveri laski laudalla ja näytti, että se oli siistimpää. Ehkä olin nähnyt jotain temppuja.”

Ennen lautailun aloittamista Enni oli ehtinyt laskea suksilla muutaman talven. Sivakoilla tulee mentyä kokeilumielessä enää kerran kaksi kaudessa. Ensimmäisestä lautailukokemuksesta hän muistaa, että oli rinteessä isän kanssa, joka oli suksilla, ja että oli vaikeaa.

”En yhtään tiennyt, mitä pitää tehdä. Menin koko ajan rinteestä ulos, koska en osannut ohjata lautaa. Varmaan tuli suurempi halu oppia, koska lautailu tuntui niin vaikealta.”

Kilpailemisen Enni aloitti Tyttösessareilla 2007. Samana vuonna hän osallistui SM-kisoihin, joissa hän sijoittui neljänneksi slopestylessa.

”Olin yllättynyt. Ajattelin, että taso olisi ollut kovempi.”

Suomalaisen naislautailun tasoa, joka on ollut nousussa viime vuosina, Enni pitää ihan hyvänä. Vaikka kisoihin ei Ennin mielestä kannata lähteä ennen kuin on saavuttanut riittävän hyvän perustason, on hänen mukaan Suomessa useita tyttöjä, jotka voisivat lähteä ulkomaille kisaamaan.

”Monet luulevat, että taso on maailmalla kovempi kuin mitä se on. Kärjessä on toki kovia laskijoita, mutta muuten siellä ei olla ylivoimaisia.”

Tämän väittämän hän osoitti todeksi viime kaudella napattuaan arvostetun TTR-kiertueen voiton. Se tuli Ennille itselleen täytenä yllätyksenä.

”Minulla ei ollut odotuksia, lähdin kokeilemaan ja katsomaan pääsisikö jatkoon joissain kisoissa. On ollut vaikea ymmärtää, että kaikki meni niin hyvin.”

Kilpailemisessa Enniä viehättää ja motivoi itsensä voittaminen. Kilpailut ovat hyvä paikka testata oma taso. Kisaaminen myös mahdollistaa sen, että voi tehdä sitä, mistä eniten tykkää, eli laskea. Pelkkää hauskanpitoa kisaaminen ei kuitenkaan ole.

”Monesti kisojen alla on sellainen olo, että miksi oon täällä, mutta kisan jälkeen tulee hyvä aina fiilis.”

Taktiikka kilpailuissa muuttuu kauden mittaan, joskus myös saman kisan aikana.

”Kauden ensimmäisissä kisoissa haluan yleensä ländätä runit ja varmistaa, että pääsen semifinaaleihin. Finaaleissa voi ottaa enemmän riskiä. Loppukaudesta tekee mieli tehdä uusia juttuja, kun saman runin vetäminen kyllästyttää.”

Viime keväänä Helsingin Sanomissa kirjoitettiin, että Enni Rukajärvi lautailee kuin miehet. Onko se hänen tavoite?

”No, kyllä mä mieluummin lasken kuin miehet, ainakin kuvainnollisesti. Naisten laskeminen näyttää usein vähän räpiköinniltä. Mutta ei sekään ole kivaa, että näyttää äijältä – ei siihen asti tarvi mennä. Naisellisella tavalla, mutta yhtä hyvin kuin pojat, se olisi hyvä.”

Sanat: Jusu Toivonen

Kuva: Harri Tarvainen