Andy McCoy ja taiteen monet muodot

Lisätty: 2.11.2010

Andy McCoy on monelle mystinen hahmo. Pelle Miljoonasta ja Hanoi Rocksista tajuntaamme iskostunut herra on itsekin välillä hämmentynyt siitä, mihin kaikkeen hän onkaan sormensa upottanut.

”On fakta, että mä oon vuosien varrella huomannut olevani huonossa paikassa ja tehnyt juttuja, jotka ois todellakin voinut jättää väliin. Toisaalta, hei, jos mä en ois tehnyt sitä kaikkea, mä en ois nyt tässä.”

Andyn asenne on omaa laatuaan. Hän tekee mitä haluaa ja kenen kanssa haluaa –  kuten monet hiihtopummit. Se tuntuu olevan hänelle juuri se oikea tapa tehdä asioita.

”Asenne on tärkeä asia. Omasta jutustaan kannattaa pitää kiinni. Sä et varmasti silloin miellytä kaikkia, mutta tiedät ite missä meet ja kuka on herra. Tavoitteita pitää olla ja mä oonkin joskus sanonu, että kannattaa olla varovainen mitä toivoo, koska toiveet voi hyvinkin toteutua.  Kaikkien toiveiden ei kannattaisi toteutua, koska äärimmäiset, hienolta tuntuvat asiat voi tuoda mukanaan paljon paskaa.”

Musiikki on Andyn tavaramerkki, mutta hänen repertuaariin kuuluu toki muutakin. Taannoinen taidenäyttely Helsingin Kaapelitehtaalla oli menestys.

”Taide yleensäkin on mun juttu. Ihmiset ei osaa kelata taidetta isompana kuviona, vaan siihen kuuluu muutakin kuin perinteinen maalaus. Musiikki tai kirjallisuus on yhtälailla taidetta. Jos ihminen on luova, se tarvitsee useita eri väyliä ajatustensa välittämiseen, Andy kertoo helsinkiläisessä ravintolassa.”

Ideoita pursuava taiteilijasielu kiittää kaikesta vaimoaan. Harva mies antaa näin paljoa kunniaa toiselle puoliskolleen.

”Mun vaimo on mun muusa. Angela on ihmeellinen nainen, se on kattonu mua niin monta vuotta ja nähnyt, mitä kaikkea mä osaan. Ihan täysin samalla tavalla Angela on nähnyt kaikki mun sekoilut ja epäonnistumiset. Koko ajan se on tukenut mua ja tukee edelleen. Asiat ois mennyt ihan eri tavalla ilman sitä.  Ne taulutkin missä Angela on ollut mallina on aivan oma maailmansa. Angela on oikeasti harvinainen ja ihmeellinen nainen.”

Kuvataide on kuulunut Andyn elämään todella pitkään ja monelle tämä on tullut yllätyksenä. Näyttely kiertää maailmaa ja hänen omaperäinen vahva tyylinsä on saanut kehuja.

”Maalaaminen on ollut mulle pitkään keino tehdä juttuja, joita mä en pysty tekemään musiikin kautta. Värien maailma ja niiden intensiivisyys on aivan yhtä koukuttavaa kuin hyvä musakin. Sen takia mä uskonkin, että mun maalaukset ja musiikki auttaa toinen toistaan. Kumpikin potkii toista pari askelta eteenpäin”

Mielipiteitä jakava Andy McCoy ei ole jäämässä eläkkeelle, päinvastoin. Andy pursuaa ideoita ja päivät täyttyvät lukuisista projekteista.

”Mun tulevaisuus on kaikkea sitä mitä nytkin: Musiikkia, maalausta, matkustelua ja juttuja, joita mä oikeasti haluan tehdä. Sellaiset bullshit-ideat mä voin jättää nyt menneisyyteen. Mä teen tällä hetkellä montaa musaprojektia samaan aikaan, hyvien tyyppien kanssa ja todella kovia biisejä. Mun seuraavat jutut tulee olemaan todella kovia ja mä teen tätä kaikkea niin kauan kuin henki mussa pihisee, Andy lopettaa nauraen.”

Sanat: Semira Ben-Amor

Kuva: Kirsi Koskinen